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At the April JSC meeting in Ottawa, the Library of Congress was asked to merge the 
proposal in 5JSC/CCC/1 with proposal Q in 5JSC/LC/5/Rev. The CILIP representative 
would assist in generalizing the instruction for the Holy See to apply to all ecclesiastical 
agreements. 
 
Both proposals were based on the 7.9.5 instructions in the original chapter 7.  Those 
instructions combined provision of access points and selection of what was called then the 
primary access point (context now is the name of the work).  Instruction numbers and 
references included in revised wording will need to be checked by the Editor. 
 
Provision of appropriate access points 
 
The aspect addressed by the 5JSC/CCC/1 proposal was the lack of an instruction 
“addressing a treaty between a national government, a Native American nation, and a 
government below the national level.”  That proposal noted that a footnote in the original 
chapter 7 clarified that the term “National governments includes bodies exercising treaty 
powers such as Native American nations and African tribal governments.”  That footnote 
appears at 6.7.5.1.1 in the revised chapter 6.  Two instructions in revised chapter 6 together 
provide for access points for national governments and a government below the national 
level: 
 
 6.7.5.1.  National government as a signatory to a treaty, etc. 
 6.7.5.1.1.   For a treaty or any other formal agreement to which one or more 
national governments is a signatory, provide an access point for each national government 
that is a signatory. 
 
 6.7.5.4.  Other jurisdiction as a signatory to an agreement 
 6.7.5.4.1:  For an agreement between two or more jurisdictions below the national 
level, or between one or more national governments and one or more jurisdictions below 
the national level, provide an access point for each jurisdiction below the national level that 
is a signatory to the agreement. 
 
It appears that no further work is necessary to reflect the intent of 5JSC/CCC/1. 
 
However, might we consider collapsing these – the instructions say the same thing – to just 
declare that an access point should be given for each jurisdiction that is a signatory?  For 
indexing and keyword purposes for the RDA Web tool, we could include the terms 
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‘national governments’ and ‘other jurisdictions’ somehow.  What is JSC’s view? 
 
 
Name of the work 
 
The proposed revision of 7.9.5.1 in 5JSC/LC/5/Rev (section Q) addressed removing the 
preference for English alphabetic order in selecting the name of the government to be given 
as the first part of the name of the work.  The proposed solution was to change the name of 
the work to the title proper or the preferred title for the treaty. 
 
Instruction 13.5.2.2.1a.1 in the Sept. 2006 Editor’s draft of Part B already includes 
jurisdictions below the national level with treaty-making powers.  Below is a proposed 
rewording of 13.5.2.2 to reflect the intent of 5JSC/LC/5/Rev’s section Q.  Also below are 
proposed rewording of 13.5.2.1 and 13.5.2.3.1 to be consistent with other possible 
revisions. 
 
13.5.2.2      One treaty, etc. 
13.5.2.2.1   Formulate the title to be used in a name-title or title access point representing a 
single treaty, etc., as instructed below. 
 
       a)  Two or three parties 
 
  Use a title beginning Treaties, etc. the title proper or the preferred title as 
the access point to name the work for a treaty or other agreement between two or three 
more of the following: 
 
   a)  national governments 
   b)  international intergovernmental bodies 
   c)  the Holy See  ecclesiastical bodies with treaty-making powers 
   d)  jurisdictions now below the national level but retaining treaty- 
        making powers. 
 
  If there is only one party on the other side, add the name of the other party.  
If the title does not include the year of signing, aAdd, in parentheses, the date, earlier date, 
or earliest date of signing in the form:  year, abbreviated name of the month (see appendix 
B), number of the day. 
 
    [revised examples from sections a) and b)] 
 
        b)  Four or more parties 
 
  For a treaty, etc., between four or more parties, use the name by which the 
treaty is known.  Use an English name if there is one.  Add, in parentheses, the year, earlier 
year, or earliest year of signing. 
 
 
13.5.2.1     Compilations of treaties 
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13.5.2.1.1   Use the title proper or the preferred title as the access point to name the work 
for a compilation of treaties and/or other agreements between two or more of the 
following: 
 
   a)  national governments 
   b)  international intergovernmental bodies 
   c)  ecclesiastical bodies with treaty-making powers 
   d)  jurisdictions now below the national level but retaining treaty- 
        making powers. 
 
 
13.5.2.1.24  Make see also references from the access point representing the compilation to 
the access points for the single treaties (see 13.11.2). 
 
 
13.5.2.1.1  Use, as the collective title for a compilation of treaties and/or other agreements 
between two parties, Treaties, etc. followed by the name of the other party. 
 
    [example] 
 
13.5.2.1.2   Use Treaties, etc. alone for a compilation of treaties between one party and two 
or more other parties. 
 
    [example] 
 
13.5.2.1.3   If a compilation of treaties, etc., is identified by a collective name, use that 
name followed in parentheses by the year, earlier year, or earliest year of signing for an 
item containing all the treaties, etc.  For a single treaty, etc., in the compilation, see 
13.5.2.2. 
 
    [example] 
 
13.5.2.1.4   Make see also references from the access point representing the compilation to 
the access points for the single treaties (see 13.11.2). 
 
 
13.5.2.3      Protocols, etc. 
13.5.2.3.1   Use, as the title portion of an access point representing a separately catalogued 
protocol, amendment, extension, or other agreement ancillary to a treaty, etc., the access 
point title for the original agreement formulated according to the instructions given under 
13.5.2.1-13.5.2.2 followed by Protocols, etc. and the date of signing or, if more than one 
protocol, etc., is involved, the inclusive dates. 
 
 
Generalizing instruction referring to the Holy See 
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The CILIP representative has raised the question of how explicitl RDA should be in 
spelling out the relationship between the Holy See and the Catholic Church.  He notes that 
some catalogers may not realize that the “church” as used in 6.7.5.3.1 is the Catholic 
Church; one possible revision would be to change that instruction to replace “… provide an 
access point for the church as a signatory” to “… provide an access point for the Catholic 
Church.” 
 
In 13.5.2.2.1 above and in 6.7.5.3 below, one version of generalized wording has been 
given. 
 
6.7.5.3   The Holy See Ecclesiastical body with treaty-making powers as a signatory to an 
agreement 
 
6.7.5.3.1   For a concordat, modus vivendi, convention, or other formal agreement to which 
the Holy See an ecclesiastical body with treaty-making powers is a signatory, provide an 
access point for the church body as a signatory. 


